Maatwerkoplossingen met domotica
Domotica
Het woord ‘domotica’ is afkomstig uit het Latijn. Het is een samentrekking van het woord domus (huis) en het achtervoegsel-tica, wat duidt op toegepaste wetenschap. Toegepaste wetenschap van het huis, dus! In de volksmond staat dit beter bekend als huisautomatisering, of smart homes.
Met domotica wordt technologie geïntegreerd met je huis of kantoor voor een betere kwaliteit van wonen, werken en leven. Met de eerste generatie domotica konden verschillende systemen geïntegreerd worden en met elkaar communiceren. Inmiddels is de tweede generatie domotica al een aantal jaar op de markt. Deze tweede generatie is standaard voorzien van een ethernetaansluiting, die voor de koppeling zorgt met bijvoorbeeld audio, video, verwarming, verlichting, alarm, airco, et cetera.
Zo is domotica dus ook verantwoordelijk voor de aansturing van intelligente LED verlichting; wat leidt tot optimaal gebruikersgemak van uw verlichting. Daar naast zorgt het voor een hoger rendement– bijvoorbeeld doordat de verlichting automatisch aan- en uitschakelt. Dit kan op verschillende manieren gereguleerd worden, zoals op basis van sensoren of met een tijdklok.
Domotica in z’n algemeen biedt een legio aan maatwerkoplossingen, afhankelijk van uw behoeftes. Denk bijvoorbeeld aan:
- Een daglichtafhankelijke lichtregeling
- Verlichting op basis van bewegingssensoren en/of het alarm
- Het integreren met verwarming en airco
Deze domotica is hierdoor ideaal voor bestaande installaties en vergt een relatief lage investering in het aanleggen van een datanetwerk, wat duidelijk anders is voor de traditionele domotica systemen. De aansturing is zo gemaakt dat het makkelijk in te stellen is. Hierdoor valt enorm te besparen op het programmeren van de verlichting, in vergelijking met hoe dat vroeger gebeurde. Wij noemen ons systeem ook wel Plug & Play. Het is enkel een kwestie van installeren – en dan kunt u er gelijk mee aan de slag!
Li-Fi
Li-Fi staat voor Light Fidelity. Dit is een draadloze internetverbinding voor het verzenden van data, dat werkt op basis van LED lampen. Het systeem is in 2011 ontwikkeld door Harald Haas, een Duitse professor. Het Li-Fi netwerk is bijzonder geschikt voor gebruik op kantoor, in een zorginstelling of in een bedrijfshal, aangezien het een erg veilige, draadloze verbinding tot stand brengt.
Het grote voordeel van Li-Fi is dat het maar liefst honderd keer sneller zou werken dan Wi-Fi. De recordsnelheid die gemeten is met dit systeem is ruim 224 GB per seconde. Ook is het beter bestand tegen hackers, omdat de signalen (en dus de verzonden informatie) niet door de muur kunnen gaan – aangezien het met licht werkt.
Tegelijkertijd is dat ook één van de grote nadelen van Li-Fi. Al kan deze beperking ondervangen worden met het gebruik van een zender in elke ruimte. Ook werkt Li-Fi niet interactief, maar als een eenzijdig systeem – waardoor er alleen informatie kan worden verstuurd.
Ondanks deze nadelen verwachten wij dat Li-Fi in de toekomst steeds vaker gebruikt zal worden. Het is een bijzonder groene oplossing. Bovendien wordt er geen gebruik gemaakt van schadelijke radiogolven, zoals bij Wi-Fi wel het geval is.
Apparatuur met het oog op morgen
Wanneer wij uw lichtoplossing op maat maken, houden wij rekening met de technologische ontwikkelingen van morgen – zodat de lichtbak klaar is voor dergelijke ontwikkelingen. Als we nu namelijk al een transmitter voor Li-Fi in het systeem inbouwen, hoeft later enkel nog de transmitter gekoppeld te worden aan de armatuur. Een oplossing die vooruitdenkt!